Svenska företagswebbplatser visar hög transparens, men information om digitalisering och tillgänglighet saknas
Sverige 2024-2025
I den tjugoåttonde säsongen av Webranking by Comprend har vi utökat den svenska listan något och har rankat 155 av de Sveriges största börsnoterade företagen för att återigen undersöka hur väl deras företagswebbplatser möter intressenternas krav (såsom analytiker, investerare och jobbsökande).
Genomsnittspoängen för de svenska bolagen har minskat något jämfört med förra året, i år ligger den på 47,91 jämfört med 49,18 förra året. I år faller även de svenska bolagen under det europeiska genomsnitet på 48,42 poäng. En del av förklaringen till detta är att vi har utökat listan med 30 bolag i år, som har fått en lägre genomsnittspoäng och därför dragit ned snittet.
Högst snittpoäng av alla länder har återigen Finland, med ett genomsnitt på 60,49 poäng.
47.91/100
Genomsnittspoäng Sverige
48.42/100
Genomsnittspoäng Europe 500
Sammanfattning
- Lägre genomsnittspoäng: Genomsnittspoängen för svenska företag har minskat till 47,91 från förra årets 49,18, vilket också placerar Sverige under det europeiska genomsnittet på 48,42 poäng.
- Hög transparens inom bolagsstyrning: Svenska företag visar generellt hög transparens, särskilt inom bolagsstyrningsområdet, där de överträffar det europeiska genomsnittet.
- Förbättringsmöjligheter inom innovation, digitalisering och AI: Svenska företag har förbättringsmöjligheter gällande kommunikation om innovation och digitalisering, där information om exempelvis AI och blockchain är mindre vanlig jämfört med andra europeiska företag.
- Bristande kommunikation om tillgänglighet: Endast 5% av svenska företag har publicerat ett accessibility statement, vilket är betydligt lägre än det europeiska snittet på 35%.
Styrkor and best practices
Svenska företag fortsätter visa hög transparens
Information relaterat till bolagsstyrningen fortsätter att vara en av styrkorna hos de svenska bolagen, där de i genomsnitt har uppfyllt 58% av kriterierna, vilket är snäppet över det europeiska genomsnittet på 56%. Detta visar både på transparens och ansvarstagande, särskilt inom områden som är viktiga för investerare och andra intressenter.
Svenska företag utmärker sig särskilt när det kommer till att presentera ersättningspolicyn för styrelsen direkt på webbplatsen, vilket 62% av de rankade företagen gör. Detta kan jämföras med det betydligt lägre europeiska genomsnittet på 22%.
Genom att göra ersättningspolicyn lättillgänglig visar företagen en vilja att vara öppna och tydliga kring styrelsens kompensationsstruktur. Detta kan stärka företagets trovärdighet och öka förtroendet från investerare, analytiker och andra intressenter som värdesätter insyn i hur beslutsfattare kompenseras.
Mips presenterar en detaljerad ersättningspolicy och dess koppling till företagets långsiktiga mål.
Ett ytterligare område där de svenska bolagen preseterar väl är att presentera uppdaterad information om styrelsens aktieägande, antingen i anslutning till presentationen av deras profiler eller med en direktlänk. Hela 41% av de svenska företagen inkluderar denna information på sina webbplatser, vilket står i skarp kontrast till det europeiska genomsnittet på 11%. Genom att visa styrelseledamöternas aktieägande får intressenter en tydligare bild av deras personliga engagemang i företaget.
Tydlig presentation av affärsmodell och värdeskapande
De svenska företagen presterar relativt väl när det kommer till att presentera information om vilka de är som företag och att skapa en övergripande bild över deras verksamhet. Trots detta ligger de svenska bolagen något under det europeiska genomsnittet med en genomsnittlig kriterieuppfyllelse på 58% (66% Europe 500).
Svenska bolag sticker ut när det kommer till att presentera affärsmodellen, där 31% av bolagen inkluderar denna information (22% Europe 500). Detta visar att svenska företag i större utsträckning ser värdet i att tydliggöra hur de genererar värde och hur resurser allokeras för att gynna olika intressentgrupper
Alfa Laval presenterar sin affärsmodell och sitt värdeskapande på ett tydligt sätt. Det är tydligt vilka resurser de har och vilket värde de skapar och för vilka intressenter.
31%
av de svenska bolagen presenterar sin affärsmodell
22%
presenterar sin affärsmodell, Europe 500
Utmaningar och möjligheter till förbättring
Information om innovation, digitalisering och AI
Edelman Trust Barometer 2024 visar att företag är de mest betrodda institutionerna för att driva innovation i samhället, särskilt för teknologier som AI och blockchain. Denna tillit är dock starkt kopplad till företags förmåga att kommunicera tydligt och transparent om hur de använder dessa teknologier på ett ansvarsfullt sätt. Här ser vi en tydlig diskrepans i vilken information som svenska företag presenterar, jämfört med genomsnittet i Europa. Detta trots att Sverige generellt rankas högt i olika innovationsrankingar, bland annat som nummer 2 i Global Innovation Index 2024. Trots denna position är det många svenska företag som brister i kommunikationen kring innovations- och digitaliseringsinitiativ.
Endast 34% presenterar detaljerad information om olika R&D-projekt eller initiativ, vilket kan jämföras med 56% av de europeiska bolagen. 64% presenterar information om digitalisering medan genomsnittet är 80% för de europeiska bolagen. Detta signalerar en viss brist på öppenhet inom dessa områden.
Den största skillnaden finns i presentationen av hur teknologier som AI och blockchain påverkar företagen, där endast 51% av de svenska företagen presenterar detta, medan 79% av de europeiska bolagen presenterar det, vilket är en skillnad på -28%.
Bristen på transparens kring R&D, digitalisering och ny teknologi kan bli en utmaning för svenska företag, särskilt med tanke på den ökande efterfrågan på tydlighet från intressenter. Det är rimligt att tänka sig att investerare och andra intressenter förväntar sig insyn för att kunna bedöma företagets innovationskraft. Om svenska företag inte tydligt visar hur de hanterar teknologier som AI och blockchain kan det uppstå en känsla av att dessa företag är mindre engagerade i ansvarsfull och effektiv teknikanvändning, vilket kan påverka deras attraktionskraft.
AstraZeneca presenterar en kombinerad sida för digitalisering och AI, där de i detalj beskriver hur AI används inom deras forskning och utveckling. De visar även konkreta exempel på hur tekniken möjliggör medicinska framsteg.
Tietoeverys sida om ansvarsfull användning av AI förklarar deras sju vägledande principer, som inkluderar transparens och säkerhet. De förklarar även hur risker hanteras enligt regelverk som EU AI Act.
34%
av de svenska bolagen presenterar detaljerad information om R&D/innovations-projekt
56%
presenterar detaljerad information om R&D/innovations-projekt, Europe 500
51%
av de svenska bolagen presenterar information om hur nya teknologier som AI påverkar dem
79%
presenterar information om hur nya teknologier som AI påverkade dem, Europe 500
5%
av de svenska företagen presenterar ett accessibility statement
35%
presenterar ett accessibility statement, Europe 500
Svenska företag behöver stärka kommunikationen kring tillgänglighet
Svenska företag sticker ut när det gäller att presentera ett så kallat accessibility statement, där de redogör för hur tillgänglig webbplatsen är. Endast 5% av de svenska bolagen presenterar detta, vilket kan jämföras med det europeiska genomsnittet på 35%.
Avsaknaden av ett formellt accessibility statement kan påverka svenska företags anseende när det gäller transparens och ansvarstagande, särskilt då användare blir alltmer medvetna om tillgänglighetsfrågor. Ett tydligt tillgänglighetsutlåtande ger användare information om webbplatsens anpassning för personer med olika behov och signalerar att företaget prioriterar tillgänglighet och inkluderande digitala lösningar. Detta kan stärka företagets varumärke och förtroende.
Nordea presenterar ett tydligt accessibility statement där de förklarar hur de hanterar olika tillgänglighetsaspekter som färgkontrast, alt-texter och rubrikstruktur.
Värt att notera är dock att när det gäller hur väl bolagen har presenterat i tillgänglighetsrankingen som vi gör i samarbete med Accessibility Cloud presterar de svenska bolagen generellt väl, där 81% fått en rating A eller B (76% Europe 500). Detta betyder att de svenska bolagen överlag möter kraven enligt WCAG 2.1 om bland annat kontrast, alt-texter, länktexter med mera.
Topp 3 och best climber
1. Sandvik
87.8/100 poäng
2. Trelleborg
81.9/100 poäng
3. Pandox
80.5/100 poäng
Sandvik behåller topp-placeringen på den svenska listan, och har ökat sin poäng något sedan förra året (+1,4 poäng). De presterar särskilt väl inom information om bolagsstyrning, om oss och aktie-relaterad information.
"Det är väldigt roligt att vi tar första platsen för tredje året i rad. Vi arbetar systematiskt med att förbättra vår webb för att optimera både användarupplevelsen och Sandviks varumärkesbild och där är Comprends analys ett viktigt verktyg för oss. Utöver detta tittar vi bland annat på hur länge våra besökare stannar på sajten och hur de interagerar med innehållet och även där ser vi mycket positiva signaler om att vi är på rätt väg med vår digitala närvaro," säger Björn Roodzant, kommunikationsdirektör på Sandvik-koncernen.
Trelleborg har klättrat en placering på den svenska listan, de har förbättrat sin poäng med 3,3 poäng sedan förra året. Starka områden inkluderar press och media, hållbarhet och bolagsstyrning.
Pandox är både nya i den svenska topp tre-listan och årets best climber, vilket innebär att de är det svenska bolag som förbättrat sin poäng mest sedan förra året. De har förbättrat sin poäng med hela 20,2 poäng, vilket har gjort att de har klättrat 23 platser. Väldigt bra jobbat!
Topp 20 - Sverige
Ranking | Företag | Sektor | Poäng |
---|---|---|---|
1 | Sandvik | Industrial Goods and Services | 87,8 |
2 | Trelleborg | Industrial Goods and Services | 81,9 |
3 | Pandox | Real Estate | 80,5 |
4 | NCC | Construction and Materials | 78,6 |
5 | Billerud | Basic Resources | 72,2 |
6 | Electrolux Professional | Industrial Goods and Services | 71,4 |
7 | Essity | Personal Care, Drug and Grocery Stores | 71,1 |
8 | SSAB | Basic Resources | 69,8 |
9 | Nordea | Banks | 69,6 |
10 | Tele2 | Telecommunications | 69,1 |
11 | Axfood | Personal Care, Drug and Grocery Stores | 68,8 |
12 | SCA | Basic Resources | 68,6 |
13 | Stora Enso | Basic Resources | 67 |
14 | SEB | Banks | 66,7 |
15 | Atlas Copco | Industrial Goods and Services | 66,6 |
16 | Gränges | Automobiles and Parts | 66 |
17 | Swedbank | Banks | 65,8 |
18 | Electrolux Group | Consumer Products and Services | 65,3 |
19 | OX2 | Energy | 65 |
20 | Assa Abloy | Construction and Materials | 63,7 |
Webranking by Comprend
Understand your audience's expectations and improve your communication. We base our insights on stakeholder expectations and provide actionable insights and benchmarking.
The Webranking report
The Webranking report is an online tool featuring 50 core criteria and 50 in-depth criteria. Buying the report gives you full access to this information – it allows you to check your results, view the survey criteria and data, compare your performance against selected peers, and much more.
Contact us
We’re more than happy to talk you through Webranking over a call, or perhaps a cup of coffee.